RAVNE ALI VDRTE BRADAVICE

Velikost prsi se razlikuje od osebe do osebe, enako velja tudi za bradavice. Po svetu obstajajo bradavice različnih barv, velikosti in oblik. Pogosto rečemo, da obstajajo »normalne« oziroma izbočene bradavice, ter ravne in vdrte.

Med nosečnostjo se celotno telo spreminja, vključno z bradavico, zato lahko bradavica, ki je bila vdrta, postane izbočena. Podobno se lahko zgodi tudi po porodu, ko dojenček začne sesati in »raztegovati« bradavico. Odlična novica je, da čeprav lahko dojenje z ravnimi ali vdrtimi bradavicami povzroči nekaj težav, to v nobenem primeru ne pomeni, da je dojenje nemogoče. Med dojenjem dojenček zajame tako bradavico kot tudi okolno tkivo, ki je enako pomembno.

Če menite, da je vaša bradavica vdrta, poskusite postaviti prsta na nasprotne strani areole (temnejše območje kože okoli bradavice) ter nežno potisnite proti notranjosti. Včasih so bradavice lahko le delno vdrte. Močno vdrte bradavice se globlje potisnejo navznoter, ko jih stisnemo ali stimuliramo. Bradavica se izboči med stimulacijo.

Po rojstvu lahko vaše bradavice izgledajo bolj ravne kot običajno, vendar dojenčki pogosto ližejo bradavico za stimulacijo, preden začnejo s podojem. Prav tako se lahko vaše bradavice zdijo bolj ravne, če so vaše prsi prenasičene z mlekom. Če imate težave s tem, preberite enega od naših strokovnih člankov na to temo.

Kaj storiti, če se med dojenjem pojavi bolečina v ravni ali vdrti bradavici?

Morda boste v prvih dneh dojenja občutili bolečino v bradavici, medtem ko se postopoma bradavica izvleče navzven zaradi sesanja dojenčka, še posebej, če je bradavica ravna ali vdrta. To nelagodje je običajno posledica vezave kože pod tkivom dojke. Če je bolečina močna ali vztraja po prvih dveh tednih, se posvetujte s svojo svetovalko za dojenje ali zdravnikom.

Če se vam bradavica vdre nazaj po hranjenju, lahko bradavici ostane vlažna, kar lahko privede do razpokanja. Po hranjenju obrišite bradavice s tapkanjem in nanesite vlažilno kremo, ki je varna za dojenje.

Lahko uporabite V-držanje ali C-držanje, da nežno stisnete dojko in omogočite dojenčku, da zgrabi bradavico in areolo. Ta način držanja stisne dojko kot sendvič, kar omogoča dojenčku, da zajame čim več bradavice in areole = pravilen prijem dojenčka na dojki.

Dojenje v ležečem položaju s podporo za hrbet (glej sliko spodaj) lahko olajša dojenje, še posebej, če imate ravne bradavice zaradi prenasičenosti. Prav tako lahko preizkusite druge položaje in ugotovite, kateri vam in vašemu dojenčku najbolj ustreza.

Dodatna pomoč

Dodatna stvar, ki jo lahko storite, je uporaba Haakaa aspiratorjev za bradavice, da bradavico med podoji držite izbočeno, da se koža lahko posuši in dojenje postane lažje ter preprostejše. Veliko mam, zlasti tistih, ki imajo že drugorojenca, nam je sporočilo in pohvalilo uporabo aspiratorjev. V porodnišnici pogosto ženskam z ravnimi ali vdrtimi bradavicami dajo nastavke za dojenje ali jim takoj povedo, da ne bodo mogle dojiti, čeprav to ni res, in nastavki pogosto postanejo le ovira. Nekaj mamic, ki se je javilo, so s prvim otrokom doživele omenjen problem in pogosto hitro opustile dojenje. Ko so odkrile naše aspiratorje z drugim otrokom, so lahko hitro vzpostavile dojenje in nadaljevale brez težav povezanih z bradavicami.

Haakaa silikonski aspiratorji za bradavice so namenjeni mamam, ki imajo težave z dojenjem zaradi ravnih ali vdrtih bradavic. Izdelani so iz 100% netoksičnega silikona za hrano in zasnovani tako, da nežno izvlečejo bradavico z uporabo vakuuma. Pred dojenjem preprosto postavite aspirator na bradavico in potisnite zgornji del navzdol, da ustvarite vakuum. Vakuum bo nežno potegnil in izvlekel bradavico, za lažje dojenje.

Pomaga vašemu dojenčku, da lažje zgrabi vaše bradavice, s pomočjo vakuuma, ki pomaga pri izvlečenju ravnih ali vdrtih bradavic. Izdelek je neboleč in zelo enostaven za uporabo. Čiščenje in vzdrževanje je enostavno in lahko ga očistite v vreli vodi ali sterilizatorju. Je podobne velikosti kot običajna bradavica in ga lahko enostavno skrijete pod nedrčkom za praktično in redno uporabo.

Pri vsakem dojenju je zelo pomemben pravilen prijem, sicer lahko pride do bolečih bradavic, težav pri dojenju in prenehanja tega čudovitega doživetja. Predhodno se informirajte in če ugotovite, da imate ravne ali vdrte bradavice, se pripravite na dojenje že med nosečnostjo s posvetovanjem z dulo, svetovalko za dojenje ali patronažno sestro.

Želim vam srečo in potrpežljivost v tem čudovitem, a hkrati izzivnem obdobju, ki sledi ali je morda že tu.

Mia Drokan,

certificirana doula in perinatalna fitness trenerka