POLNE DOJKE PO PRODU

V prvih nekaj dneh po porodu se v dojkah razvije kolostrum, o čemer sem že pisala v svojem zadnjem članku. Kmalu potem se hitro oblikuje mleko, kar mati občuti kot nenaden občutek polnosti, teže, trdote in občutljivosti na dotik. To je povsem običajno zaradi nastajanja obilice mleka. Redno dojenje pospešuje praznjenje dojk, kar pripomore k dodatni tvorbi mleka, ki ga dojenček potrebuje. Težave se lahko pojavijo, če se polnost dojk ne rešuje s pogostim dojenjem. Izogibanje dojenju lahko vodi v zastoj mleka, kar pa pogosto privede do vnetja, znanega kot mastitis.

Nekaj korakov za preprečevanje težav:

1.       Pogosti podoji – dojenje ob vsakem času dneva ali noči, ponujanje dojke takoj, ko izkaže željo po dojenju, tudi v primeru, ko je zaspan.

2.       Pravilen prijem in položaj pri dojenju – ključna predpostavka za uspešno dojenje in učinkovito praznjenje dojk.

3.       Ne omejevati trajanja podoja – dojenje, dokler dojenček sam ne preneha ali zaspi.

*Na sliki je pravilen prijem

Kako ugotoviti, ali gre za prepolnost?

Pri nekaterih ženskah se prepolnost dojk lahko čuti le na območju areole ali pa v celotni dojki. Pri večini žensk so simptomi podobni: dojka je otečena, topla in zelo občutljiva na dotik. Ženska lahko občuti tudi povišano telesno temperaturo. Če opazite take znake, je pomembno takoj ukrepati.

Priporočljivo je dojiti na zahtevo, torej ko dojenček izrazi željo po dojki, mu jo ponuditi. Pred dojenjem je dobro na dojko položiti topel obkladek, da se mlečni kanali razširijo in olajša pretok mleka. Prav tako lahko nežno masirate dojko. Masaža ne sme biti preveč boleča ali groba, temveč raje nežni krožni gibi, ki jih lahko izvajate tudi med samim dojenjem.

Po dojenju je priporočljivo na dojko položiti hladen obkladek, da se mlečni kanali stisnejo in prepreči prekomerno tvorbo mleka. Pri tem vam lahko pomagajo naše kompresijske blazinice za dojke.

Če takšni ukrepi ne pomagajo in je dojenčku težko pravilno prijeti bradavico (kar se pogosto zgodi pri novorojenčkih), bi bilo dobro uporabiti našo silikonsko prsno črpalko Haakaa.

Silikonska prsna črpalka Haakaa je izdelana iz 100% silikona za živila, popolnoma varnega tako za vas kot tudi za vašega malčka. Je edinstvena in bistveno enostavnejša za uporabo v primerjavi z drugimi črpalkami, saj za črpanje mleka uporablja zgolj svoj vakuum. Ni potrebe po napornem in bolečem stiskanju ročne črpalke. Preprosto jo namestite na dojko, vakuum pa samodejno izčrpa mleko.

Izjemna je pri reševanju težav s prepolnostjo dojk, saj vam omogoča izčrpanje nekaj kapljic (dobesedno!) za zmanjšanje napetosti v dojki in lažje in pravilno dojenje, saj dojenček lažje prijame bradavico.

Namestitev je mogoča na več načinov: 

1.  Vrh črpalke lahko nežno upognete navzdol, jo postavite na dojko tako, da je bradavica v sredini odprtine, nato pa vrh vrnete na mesto, kjer se samodejno prisesa na dojko.

2.  Silikonsko prsno črpalko Haakaa lahko stisnete na dnu, postavite bradavico v sredino odprtine in nato sprostite dno.

3.  Oba omenjena načina postavitve črpalke lahko kombinirate, če potrebujete močnejši vakuum, ki spodbudi iztekanje mleka.

Zakaj je pomembno takoj odreagirati na prepolnost dojk?

Z učinkovitim odzivom in doslednim praznjenjem dojk lahko preprečimo številne težave, med katerimi so boleče in poškodovane bradavice zaradi nepravilnega prijema, kar ima lahko za posledico nezadostno izpraznitev dojk, upočasnjen napredek dojenčka in v skrajnem primeru celo prekinitev dojenja.

Prav tako preprečujemo kopičenje mleka, ki pogosto vodi v vnetje, znano kot mastitis.

Prepolnost dojk se običajno umiri v dveh do treh tednih, ko se vzpostavi redno dojenje.

Takrat dojke postanejo manj napete, mnoge mamice pa se zmotno bojijo, da je mleko izginilo. Nasprotno! Vaše telo se je le prilagodilo ritmu vašega dojenčka in razumelo, kdaj in koliko mleka je treba proizvesti.

Ko dojenček raste, pridobiva na teži in ima zadostno število mokrih plenic dnevno, je vaše mleko stabilno in popolnoma zadostno!

Srečno, verjamem vate!

Mia Drokan,

certificirana doula in perinatalna fitness trenerka