KOLOSTRUM IN VSE, KAR MORAŠ VEDETI O NJEM, ŽE MED NOSEČNOSTJO

Kaj je kolostrum?

Kolostrum je prvo materino mleko, bogato z protitelesi in hranili, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe ter mikrohranili, ki so odgovorni za razvoj imunskega sistema dojenčka. Vsebuje manj sladkorja in maščob kot materino mleko, kar olajša prebavo novorojenčka. Kolostrum se razlikuje od materinega mleka po svoji gostoti, rumenkasti barvi in izlivanju v kapljicah. Kljub temu, da se proizvaja v relativno majhnih količinah, je zagotovo dovolj za prehrano dojenčka v prvih dneh po porodu, zato je pomembno poudariti, da količina mleka ni omejujoč dejavnik.

Uhajanje kolostruma med nosečnostjo.

Tvorjenje kolostruma v prsih se začne med 12. in 16. tednom nosečnosti, pri čemer so odgovorni določeni hormoni. Uhajanje kolostruma med nosečnostjo je popolnoma normalno! Najpogosteje se pojavi v zadnjem trimesečju nosečnosti, pri čemer je količina izcedka kolostruma individualna. Lahko gre za nekaj kapljic ali pa tudi večje količine. Nobeno od tega ne pomeni, da kolostruma ne bo ob rojstvu otroka, saj imajo po porodu ključno vlogo hormoni, ki so odgovorni za sprostitev mleka.

Zbiranje in iztiskanje kolostruma med nosečnostjo.

Če opazite iztekanje kolostruma med nosečnostjo, zlasti v večjih količinah, je priporočljivo, da ga zberete. Ne samo, da ga lahko zamrznete in uporabite za krepitev imunskega sistema vašega dojenčka po nekaj mesecih, ampak ga lahko vzamete tudi s seboj v porodnišnico v primeru zapletov med porodom ali dojenjem. Lahko ga uporabite tudi za mnoge druge stvari, kot na primer: nego dojenčkovega noska, čiščenje vašega ali dojenčkovega obraza pred hormonskimi izbruhi aken, preprečevanje ali omilitev pleničnega izpuščaja in osebno najljubši način uporabe (razen za prehrano), za kopel! Nekim nosečnicam lahko zdravnik priporoči iztiskanje kolostruma med nosečnostjo, običajno okoli 37. tedna nosečnosti. To se lahko zgodi pri ženskah, ki imajo gestacijski diabetes ali če se zaradi nekega razloga pričakuje ločenost med materjo in dojenčkom po porodu. V primeru gestacijskega diabetesa obstaja tveganje za hipoglikemijo (padec ravni sladkorja v krvi) pri novorojenčku, zato lahko zdravnik priporoči iztiskanje kolostruma, da se zagotovi zadostna količina mleka za dojenčka.

*Vsekakor je pomembno, preden iztiskate kolostrum med nosečnostjo, posvetovati se s svojim zdravnikom, saj stimulacija dojk in bradavičk spodbuja sproščanje hormonov, ki lahko prezgodaj sprožijo porod!

Kako iztisniti kolostrum?

Za razliko od črpanja materinega mleka po porodu, iztiskanje kolostruma med nosečnostjo zahteva tradicionalen pristop – ročno iztiskanje. Pozabite na črpalke, še posebej električne, saj lahko povzročijo neprijetne težave. Nežno, ročno iztiskanje v zbiralnik kolostruma je idealno. Priporočila za iztiskanje:

  1. Pridobite Haakaa zbiralnik kolostruma – pred uporabo ga ustrezno sterilizirajte in dobro umijte roke.
  2. Sprostite se in udobno namestite – celoten postopek iztiskanja bo tako bolj prijeten, lažji in hitrejši.
  3. Nežno in počasi masirajte dojko; topel obkladek pred in/ali med iztiskanjem lahko tudi pomaga.
  4. S prsti oblikujte črko C in jih postavite na dojko okoli, zgoraj in spodaj od bradavičke, saj so tam mlečni kanali, ki jih želimo spodbuditi. (prikazano na sliki pod besedilom)
  5. Nežno pritisnite prste proti notranjosti in s palcem ter kazalcem drsite proti bradavički.
  6. Odstranite roko s dojke in postopek ponovite večkrat. Nadaljujte z iztiskanjem in masiranjem dojke, dokler ne zberete želene količine kolostruma oziroma kolikor vam uspe. Če ne opazite kapljic kolostruma, ne skrbite. Nadaljujte s stimulacijo nekaj minut in poskusite znova naslednji dan. Včasih je potrebno nekaj več časa. V prvih poizkusih je povsem normalno, če zberete le nekaj mililitrov, zato ne obupajte!

Uporaba Haakaa silikonskih zbiralnikov kolostruma

Silikonski zbiralec kolostruma Haakaa je prvo oblikovanje na svetu, ki mamicam daje možnost, da kolostrum iztisnejo pred porodom in po porodu v varni embalaži za shranjevanje, ki je tudi enostavna za uporabo.

Kolostrum se je do sedaj tradicionalno zbiral v brizgah za enkratno uporabo, ki pa so bile pogosto iz škodljive plastike. Naš zbiralnik je narejen iz 100% medicinskega silikona, kar pomeni, da ne izloča nevarnih toksinov in ga je mogoče varno shraniti v hladilniku ali zamrzovalniku. Je enostaven za uporabo in ponovno uporabo, zato je idealna možnost za mamice pred rojstvom in po njem!

Vsak zbiralnik kolostruma ima tudi svojo nalepko za priročno označevanje.

Uporaba je zelo preprosta. Mehki silikonski zbiralnik lahko stisnete, da vakuumsko zbere kapljice kolostruma, ki iztečejo med iztiskanjem. Lahko ga uporabljate na dva načina – vrh zbiralnika lahko neposredno posesa kapljice s bradavičke ali pa enostavno odstranite vrh in kapljice zbirajte v zbiralnik.

Po iztiskanju označite datum in količino iztisnjenega kolostruma ter zbiralnik shranite v zamrzovalnik.

Ko je čas za uporabo, ga postavite v toplo vodo, da se kolostrum segreje, in nato nahranite svojega malčka iz zbiralnika.

Kolostrum in materino mleko lahko shranite v skladu z naslednjimi smernicami:

Sobna temperatura: 6-8 ur

V hladilniku: 3-5 dni

Zamrzovalnik v sklopu hladilnika: 2 tedna

Globoko zamrzovanje: 6-12 mesecev

Dojenje in iztiskanje sta procesa, ki nista vedno uspešna “čez noč”. Ne obupaj, vzemi si čas in se dodatno izobrazi.

Če potrebuješ podporo in pomoč, poišči doulo ali svetovalca za dojenje.

Srečno, verjamem vate!

Mia Drokan,
certificirana doula i perinatalna fitness trenerica